EK-blogi, Nostoja

Miksi kissat kehräävät?

Miksi kissat kehräävät, pohti eläinkommunikoija Danielle Tremblay ja kysyi asiaa kissoilta itseltään. Kehräämisellä on monenlaisia terveydellisiä vaikutuksia.

Erään session aikana Tonto-kissa selitti ihmiselleen, että kun hän makoilee ihmisensä rinnan päällä ja kehrää, hän  on tyytyväinen, mutta lisäksi hän parantaa solujensa verenkiertoa ruuansulatuselimistönsä alueella.  Tonto lisää: “Kehrätessäni aktivoin tietyn värähtelyn kehossani, ja sillä on voimakas vaikutus kehoihini. Kehräykseni voi lisätä immuunijärjestelmää väliaikaisesti ja se voi lisätä verenkirota sydämeeni, hampaisiini/ikeniin, keuhkoihini ja muille alueille, kuten vatsan seudulle. En erityisesti kerro kehräykselleni, että mitä sen pitää tehdä verenkierrolleni kehossani, se vain toimii luontaisesti ihan itsestään.”

Minä: “Tonto, sanotko sinä, että kehräys ei ole vain jotakin, jota kissat tekevät vain siksi, että he ovat tyytyväisiä?”

Tonto: “Kissat voivat kehrätä ollessaan onnellisia. Jotkut kissat kehräävät ollessaan hermostuneita tai surullisia. Se toimii aivan kuin itserauhoitusmekanismina silloin.”

Minä: “Ymmärrän, että jotkut kissat eivät osaa kehrätä. Eläinlääkärikoulutuksessa selitettiin, että se johtuu geenistä, joka määräsi, että kissa joko kehrää tai sitten ei. Eli kaikki kissat eivät voi kehrätä… sen mukaan, mitä minulle on opetettu. Mitä sinä tiedät tästä asiasta?”

Tonto: “Se on sama asia, kuin ihmistenkohdalla. Jotkut ovat syntyjään sellaisia, että heillä on hyvältä kuulostava ääni, ja toisilla on matala ääni, jota tuskin edes kuulee. Kissat kehräävät hyvin monin eri tavoin – jotkut kovaa ja jotkut pehmeästi.” Hän yllättyy kovasti ajatuksesta, että jotkut kissat eivät kehrää lainkaan, eikä hänellä ole siihen paljoa sanottavaa. hän sanoo: “Minä olen aina pystynyt kehräämään ja en voi kuvitella elämää ilman tätä mekanismia.”

Kysyessäni omalta kissaperheeltäni kehräämisestä, ja siitä, että miten se vaikuttaa heidän kehoonsa tai terveyteensä (jos se niin tekee) jokainen kissa vastasi näin:

Lyra: “Pidän oman kehräykseni tuntemisesta. Se on rauhoittaa, rentouttaa. Se rentouttaa sinua. Sinä reagoit siihen. Se myös ‘ravistelee’ solujani, tervehdyttäen niitä, sillä ne saavat lisää verta.”

Beetle Bailey: “Kehrääminen lisää vastustuskykyäni. Se lämmittää minua myös, sillä se parantaa verenkiertoani.”

Eliza: “Kehrääminen on syvään juurtunut traditio minulle ja monelle muulle kissalle. Sen terveysvaikutuksiin kuuluu se, että se vähentää stressiämme, niin että voimme olla tarkkaavaisempia, ilman, että stressi haittaisi meitä. Käytän sitä rauhoittamaan ja tyynnyttämään itseäni. Joskus se vaikuttaa immuunijärjestelmään. Onnellinen kissa voi kehrätä ja surullinen kissa tai pelokas kissa välttämättä ei. Minä kehrään paljon ja se on onnellisuuden ilmaisemista tai sitten se on sitä, että tahdon sinun huomiotasi.”

Eläinilossa,
Danielle 

This entry was posted in: EK-blogi, Nostoja
Tagged with: ,

Kirjoittanut

Totuus tulee eläinten suusta. Kuuntelee, ken uskaltaa! Siihen tarvitaan sydäntä, ja vain sitä.